Blog - Duurzame caravans?
Apr 23, 2021
Deel 2 van de blogreeks 'Duurzamer kamperen'
Bewust bezig zijn met het milieu is helemaal anno nu. Woorden als duurzaam, circulair en milieuvriendelijk vliegen je om de oren, maar hoe duurzaam is kamperen nou eigenlijk en hoe duurzaam kun je het maken? In het tweede deel van de ‘duurzamer kamperen’ blogreeks gaan we in op de retro caravans zelf en de hedendaagse techniek!
Gewicht van een vintage caravan
Een oude caravan is (natuurlijk) lichter van gewicht! Veel mensen denken, omdat het vintage caravans betreft, dat het gewicht ook zwaarder is. Het tegendeel is waar en het is enorm makkelijk uit te leggen waarom dat zo is. ‘Vroeger’ waren de auto’s lang niet zo krachtig als nu, waardoor caravanfabrikanten genoodzaakt waren de caravans ook zo licht mogelijk te maken. Kijkend naar de modellen van vóór de jaren ‘80, woog de gemiddelde caravan vaak tussen de 750 en 1000 kg.
Dat maakt de vintage caravan weer helemaal relevant om diverse redenen. Met opmars van de elektrische auto is een lichtgewicht caravan een must om je rij-bereik nog enigszins acceptabel te houden. Maar ook de ‘gewone’ benzineauto heeft zijn voordelen met een lichtgewicht caravan; het benzine verbruik zal aanzienlijk lager zijn. Dat is winst voor het klimaat! Dus je hoeft niet eens een grote auto te kopen; een simpele VW Golf kan al snel 1000 kg trekken. Dat scheelt dus het hele jaar in benzinekosten.
Mocht je trouwens tóch liever een moderne caravan hebben, zijn er enkele conceptmodellen voor in de toekomst. Zo heeft Dethleffs onder andere een ‘hybride’ caravan met motor, zodat de elektrische auto ondersteund wordt. Verdere concepten, voor in de toekomst, zijn vooral gericht op de vorm en styling, niet zozeer op het complete concept.
Vorm van de caravan
Je moet tegenwoordig enorm veel moeite doen om een bijzonder vormgegeven caravan te vinden, want ze zien er tegenwoordig veelal het zelfde eruit. Vroeger was dat (gelukkig) anders toen massaproductie óók met de hand werd gebouwd. Waarom melden we dit in een duurzame blog? Nou, de vorm doet veel voor de rijwind en daarmee het verbruik van je auto.
We hebben een aantal prachtige vormen en types voor je op een rij gezet, de één iets beter voor de wind dan de ander. Zo zijn hefdaken altijd een pré door het lagere dak. Bovendien zijn de vintage caravans vaak minder breed, denk aan 2.00 tot maximaal 2.20 meter. Kies je bijvoorbeeld een kleine (oude) Eriba caravan, dan zal je daar weinig van merken als hij achter je auto hangt.
Doet Glaravans ook aan recycling?
Meestal redden we de meest ‘slechte’ modellen van de sloop. Dat wil zeggen dat we zelden een caravan in goede staat slopen om er een Glaravan van te maken. De meeste liefhebbers laten de vintage caravans die wij gebruiken liever staan.
Hoewel het op het eerste oog niet direct zichtbaar is, gebruiken we al snel 40% tot 60% van de ‘oude’ caravan. We hergebruiken het chassis, want anders past de opbouw niet meer, én we hergebruiken ook de opbouw. Op verzoek van de klant gebruiken we ook de bestaande bovenkastjes en zelf bewaren we vaak vele details die we terugbrengen in het nieuwe ontwerp. Kijken we dan naar het totale volume van materialen, dan gaan we snel over de 40% van hergebruik heen. Óók maken we op verzoek gebruik van duurzame olies, verf en isolatiematerialen. Zo is bij Glaravan #3 gebruik gemaakt van verf op basis van lijnzaadolie & milieuvriendelijke olies voor de bovenkastjes.
Uiteraard worden de overige materialen gerecycled. Die bepaalde onderdelen kunnen we weer een tweede leven geven aan een liefhebber van de klassieke en originele oldtimer caravan.
Zonnepanelen
Eén van de meest gestelde vragen van onze klanten; zijn zonnepanelen ook mogelijk? Waarbij we vragen; waarvoor hebben jullie dat nodig? Zonnepanelen zijn een fantastische uitvinding voor de kampeerder die op plekken gaat staan waar geen stroom is. Het type kampeerder die dat vooral doet, is de backpacker en de camper. Met je camper naar de afgelegen gebieden rijden waar je een nachtje mag staan en vervolgens doortrekken naar de volgende bestemming. Daarvoor geven de zonnepanelen genoeg stroom om alle lichtjes en mobieltjes van stroom te voorzien, de koelkast en verwarming werkt vaak op gas. Zonnepanelen hebben in dat geval enorm veel nut, maar wij bouwen caravans, géén campers!
Met de caravan ga je vaak van camping naar camping en bij de meeste campings staat een mooie paal waar je de stekker van de caravan inplugt. Daardoor kan je genieten van een beetje stroom. Het échte Off-Grid kamperen doen de meeste caravan eigenaren niet en terecht; de smalle avontuurlijke weggetjes hoog in de bergen doe je liever met een camper dan met een auto en een caravan erachter. De meerwaarde van zonnepanelen is dan al gauw weg, tenzij je per se ‘groene’ stroom wilt. De vraag is of de wil dan opweegt tegen het extra pakgewicht van een accu (ca. 40kg) & de zonnepanelen (+/-5kg) en de bijkomende extra benzine kosten.
Begrijp ons niet verkeerd; installeren doen we ze zeker bij Glaravans, zie #4 & #6, maar niet zonder een goede discussie waarom ze per se nodig zijn. In beide gevallen hebben de eigenaren plannen om op locaties te staan waar geen stroom is of willen ze liever niet afhankelijk zijn. Daarnaast weegt het emotionele aspect mee of het feit dat dezelfde caravan ook een mover heeft; dan zit het gewicht van de accu er tóch al in en is een zonnepaneel mooi meegenomen.